Comuna Fantanele judet Suceava

foto

 

 

 

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Picture

  Satul Fantanele, situat intre raul Suceava şi raul Siret, pe un platou isi trage numele de la la multe fantani, ce au fost la bazele platoului. La acele fantani se adăpau vitele moşierului, familiei Cănănău, stăpană pe intinse terenuri şi care avea aici adăposturi pentru vite. Vechimea satului este de inaintea anului 1700, deoarece alaturi de actuala biserică, spre sud se distinge locul unei foste biserici şi există vechea sfantă masă din cărămidă şi pămant a acelei biserici, ce se mentine şi astăzi. Locuitori acestui sat erau toţi argaţi şi muncitori la moşia boierilor. Azi satul Fantanele număra 271 de familii cu 933 de suflete.

Istoric

 Actuala biserică a fost inceputǎ a zidi in anul 1791 de către Safta Cănănău . Biserica este construită pe temelie de piatră , pe cărămidă şi a fost acoperită pană in anul 1927 cu draniţă , iar de atunci cu tablă zincată. Este in formă de cruce cu bratele S-E-N semirotunde, cu cate două contraforturi pe ambele părti cu ocniţe alăturate, de jur imprejur, pentru zugravit icoane la inălţimea de 7 m , cu două braie liniare ?n relief, late de 20 cm, la cate 4 m fiecare şi turn pe pridvor. Pereţi biserici sunt inalti de 9 m, turnul de 20 m şi acoperisul turnului - in formă de pară - impreună cu crucea, inalt de 14 m. Lungimea biserici este de 26 m, latimea de 8 m , iar zidul de 1 m . Este o biserică monumentală şi domină valea Sucevei şi a Siretului pe distanţa de 20 km , interiorul este format din pridvor de 5-6 m, boltit semicilindric, pronaos de 5-6 m , cu calotă semisferică, perete despărtitor de naos, cu trei arcade, sprijinit pe doi stalpi masivi, rotunzi, naosul de 10/6 m cu boltă semicilindrică şi calotă semisferică pictată , cu două obside de 2/3 m pentru străini şi altarul in formă de semicerc, cu calotă ogivală, sprijinită pe arcul despărtitor de naos, de 4/6 m . Obiecte importante in interior se pot socoti icoanele şi intreaga catapeteasmă, cat şi o cruce de argint ce are in mijlocul ei , lemn sculptat cu o mare măestrie o cruce mică pentru binecuvantare. Amandoua aceste cruci se află pe sfanta masă, sfantul potir, discul şi steluţa, sunt toate din argint.

Ca preoti slujitori la această biserica, cunoscuţi din spusele oamenilor bătrani, sunt următorii: pr. Andrieş; pr. Costache Ioniţă; pr. Iov Tiulescu; pr. Gheorghe Tiulescu; pr. Costache tibulca; pr. Iordache Tibulca; pr. Costache Gabor; pr. D-tru Gabor; pr. Alexandru Ştefănescu; pr. Grigore Alecu; pr. Vasile Hutupaş; pr. Vlad Grigoraş; pr. Gheorghe Gorcea; pr. Sahleanu; etc.